Zimní období jako výzva


Také tak milujete letní prázdniny, čas dovolených, letních šatů a teplých večerů? Je jisté, že toto období je již za námi a začíná se blížit naprostý opak. Období, kdy převládají povinnosti a pravidelné navštěvování škol a zaměstnání, zimní oblečení, kdy již nevíte, co více na sebe vrstvit a tmavá rána i večery. Každé z těchto období má své kouzlo, které by nikdy nevyniklo, kdyby pravidelně nekončilo a nestřídalo se se svým protějškem. Léto je tvořeno na to, abychom si užívali života, abychom měli čas se seznamovat s novými přáteli a celkově aby se odehrály zážitky, na které není během běžného roku čas.

model

Zima nás zase vede hlouběji do svého nitra. Pomáhá nám se zastavit a vychutnat si zasloužený klid. Díky ní se můžeme do hloubky poznat a procítit své vlastní já. A navíc, právě se zimou jsou vždy spojeny Vánoce, čas pro rodinu a blízké. Ačkoli se toto rozdělení v poslední době trochu stírá, protože i v zimě jsme nuceni žít dnešním rychlým tempem, stále to do jisté míry takto platí. I jen to, že je venku pod mrakem a méně světla nás drží uvnitř domů a nutní se zamyslet nad svým životem. Je ovšem dokázané, že nedostatek denního světla a slunečního svitu je pro lidskou psychiku v některých případech poměrně náročné.

auto

V tomto období se objevují sezónní depresivní poruchy. Těmi začnou senzitivnější lidé trpět se začátkem podzimu a jejich konec se objevuje právě někdy na počátku jara. Právě tím, že doktoři již ví, že se jedná o přechodnou poruchu, předepisují při těchto problémech spíše léky přírodní, psychoterapie a k lehkým antidepresivům se uchylují až později. Někdy se uplatňuje terapie světlem, kdy se snaží dodat to, co pacientovi chybí. Bojovat se proti tomu dá i jinak, některým pomáhá, pokud si najdou koníčky, jako hra na hudební nástroj, sport nebo třeba tvoření model auta Mac Model, to je jedno. Někomu stačí i pomyšlení, že je to jen dočasné, a vše se brzy spraví.