
Pro lidský organismus je ideální teplota ovzduší ta pokojová, tedy v rozmezí mezi 21 a 24 stupni Celsia. Všimněte si, že se jí také snažíme udržet v interiéru i v zimě, kdy vytápíme obytné prostory na tuto hodnotu. Toto rozmezí teplot ve venkovním prostředí je v našem mírném pásmu dosažitelné zejména na jaře a na podzim, ovšem s přibývajícím chladem v zimních měsících se venkovní teplota ovzduší od ideální teploty výrazně odlišuje, což nám ale nijak zvlášť nevadí, neboť není problém se teple obléknout. Mnohem horší situace nastává v létě, kdy venkovní teploty stoupají vysoko nad tropickou třicítku.
V této době nám ale už nic nepomůže, protože se nemůžeme vysvléknout z kůže, abychom docílili ideálního komfortu, samozřejmě že naše tělo má svůj ochlazovací mechanismus, jímž udržuje stálou tělesnou teplotu, tedy tvorbu potu, jenže spolu s potem se z organismu vyplavuje mnoho cenného hořčíku a toho je dnes v potravinách méně, než před třiceti lety. Hořčík je důležitý minerál pro několik stovek enzymatických reakcí v těle, mimo jiné brání spolu s vitamínem D a vitamínem K2 usazování vápníku v cévách a je tudíž jedním z nejdůležitějších preventivních opatření proti infarktu myokardu a mozkové mrtvici. Nedostatek hořčíku je opravdu „hořký“, bohužel se to dnes týká odhadem zhruba třetiny populace v naší zemi.
Abychom snížili vyplavování hořčíku potem a naopak zvýšili jeho vhodnou suplementaci například v tabletách, minerální vodou Magnesia Extra nebo ještě lépe tzv. pikoiontickým tekutým hořčíkem, můžeme využít pobytu v klimatizovaném prostředí. Klimatizace v Kolíně udržuje teplotu ovzduší v interiéru na optimálních hodnotách a je to jeden z účinných nástrojů, s nimiž lze preventivně působit proti úpalu, mozkové mrtvici nebo infarktu myokardu. Samozřejmě je také důležité věnovat pozornost zdravému jídelníčku a omezení konzumace alkoholu a cigaret.